Sådan finder du den rette bogholder til din virksomhed

Bogholderiet i en virksomhed er sjældent den primære opgave og noget de fleste selvstændige bander langt væk. Ikke desto mindre er det en af de vigtigste elementer i en virksomhed i forhold til at få tingene til at hænge sammen og have styr på det finansielle. Det er derfor en opgave som er yderst vigtig for at få virksomheden til at køre, men samtidig er det ikke dér profitten skal skabes.

Det er ikke alle virksomheder der har behovet for den helst store bogholderiafdeling internt i virksomheden. Alt afhængig af virksomhedens størrelse og volumen bør bogholderibehovet vurderes i forhold til at finde den rette balance og bogholder til din virksomhed. Alt dette kan du læse mere om nedenfor.

 

Vurder dit behov for bogholderi

De helt små virksomheder har typisk ikke behovet for at have en fast bogholder siddende. Mange kan med fordel selv stå for deres bogholderi ved hjælp af simple digitale bogføringssystemer. Online kan man finde disse systemer, der ofte kun koster et beskedent beløb om måneden at anvende. Systemerne er designet til at hjælpe med at holde styr på regninger, fakturaer, indtjening og hvornår der skal betales moms og skat. Med lidt simpel flair for tal og it, kan en lille enkeltmandsvirksomhed sagtens selv lave sit regnskab. Når virksomheden bliver større er der ikke nødvendigvis et større behov for en fast bogholder, men det er klar at jo mere omsætning og jo større kompleksitet, jo længere tid tager det at have styr på bogholderiet. Det kan være en krævende opgave hvis virksomheden vokser sig stor og det kan resultere i at man som virksomhedsejer fjerner fokus fra kerneopgaverne i virksomheden og det der rent faktisk bliver tjent penge på. Dette er ikke hensigtsmæssigt. I disse tilfælde kan det være en god idé at begynde at overveje at få en dygtig bogholder. At ansætte en bogholder behøver ikke være på fuld tid, men kan faktisk ansættes på timebasis alt efter behov. Er der tale om en meget stor virksomhed med mange ansatte er det billigst at ansætte en bogholder der sidder i virksomheden fast, men når behovet først opstår og man som ejer ikke ved hvor meget der er behov for, kan det være fordelagtigt at leje en bogholder ind på timebasis.

Som hovedregel bør man som virksomhed altid fokusere 100% på det der er virksomhedens kerneopgave og det den er sat i verden for. Alle andre opgaver, som tilfører virksomheden værdi og som er vigtige, men ikke en kerneopgave, bør outsources til nogen der har netop dette som deres kerneopgave. På denne måde får man det bedste fa det hele og mennesker der er top engageret og kompetente hele vejen rundt.

Gør behovet mindre sårbart i dit bogholderi

 

Når du vælger at leje en bogholder til din virksomhed, kan det være en lidt dyr løsning. Til gengæld bliver du og din virksomhed mindre sårbar i forhold til udsving i behovet. Når en virksomhed vokser, kan det gå frem og tilbage og nogle gange stiger behovet for en bogholder, mens det til andre tider falder. Dette svingene behov er nemt at navigere i, når behovet skifter. Når en virksomhed vokser sig større, er der et mere konstant behov, som typisk vil blive imødekommet af en fast bogholder i virksomheden. For at finde den rette til jobbet, bør der gennemføres en rekrutteringsproces med fokus på det virksomheden har behov for. Her kan det være en fordel at tage højde for at bogholderen har et forudgående kendskab til de bogføringssystemer der anvendes i virksomheden, så den nye bogholder hurtigst muligt kan indtræde i det nye job.

 

 

Bookmark permalink.